İnternetin Başka Yüzü; Dark Web





 İlgilisi ve meraklısı gün geçtikçe artan ve internetin en popüler konulardan biri olan deep web / dark web nedir, nasıl erişim sağlanır, kimler buralarda yer alır, nelere ulaşabilirim gibi sorularla gündem oluşturmaya devam ediyor. Bu konu ile ilgili bir makale kaleme alarak siz değerli okuyucularımıza Dark Web giriş konusunda bilgi vermek istedik.

Deep Web ya da Darknet ile ilgili birkaç haberden bahsederek görünürde nasıl bir etki bıraktığına göz atabiliriz. Milyar dolarlık uyuşturucu ve yasal olmayan diğer alışverişlerin yapıldığı belirtilen Road Silk, Dark Web te yer alan bir siteydi. Kurucusu olan Ross Ulbricht 2013 yılında yakalandı ve site kapatıldı. Ulbricht 7 ayrı suçtan yargılandı ve 2015 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bir diğer örnek, WikiLeaks belgeleridir. Deep Web’ten elde edildiği iddia edilen bu belgelerin bir kısmının yayınlanması dünyanın ayağa kalkmasına yetti.

İçeriğinde yer alan bilgiler başta Amerika olmak üzere devletlerin, bazı özel kuruluşların gizli bilgilerini içeriyordu. Belgelerin yayınlandığı sitesinin kurucusu / editörü olan Julian Assange’nin başı derde girdi. Resmi süreçte WikiLeaks’in kaynağının Bradley Manning olduğu ve Assange ye verdiği söyleniyor. Bradley Manning’i Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) ihbar eden 37 yaşındaki Amerikalı hacker Adrian Lamo geçen yıl evinde ölü bulundu. Julian Assange ise ABD ye iade edilmemek için Londra’da Ekvador Büyükelçilik Binası’nda kalıyordu. Kısa bir süre önce Ekvator devleti Assange’ı İngiliz polisine teslim etti. Şu an farklı bir suçtan tutuklanmış durumdadır. Bazı eşyaları ise ABD’li yetkililere verilerek incelemeler başlatılmış durumda. Elbette ki ABD’ye iadesi söz konusu olarak görülüyor. Diğer bir örnek ise Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) bilgi ve belge sızdırmakla suçlanan Edward Snowden! Gizli bilgileri NSA’dan çalarak haber sitelerine TOR aracılığıyla verdiği biliyoruz. Bunu da inkar etmiyor. Snowden ise Rusya’nın himayesi altında Rusya’da özel bir mülkte yaşıyor.

Bu haberler konu ile ilgili akıllara daha fazla soru getirmekte. Deep web ne zaman ortaya çıktı? Deep web ile dark web aynı şeyi mi ifade eder? Deep web e girmek suç mu? Biraz daha teknik olarak bakıldığında deep web ayrı bir ağ mıdır? Bu tarz soruların cevaplanması için başlıklar halinde internetin ortaya çıkışından başlayarak açıklamalar yapılmıştır.

1/Post a Comment/Comments

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski