Blockchain Nedir?


 


Blockchain sistemi herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı değildir. Blockchain sistemini bu sisteme adapte olmuş cihazlar tarafından yapılmaktadır. İşlemler bu anonim cihazlar tarafından yapılmaktadır ve dışarıdan yapılacak bir müdahaleye tamamen kapalıdır.


Blockchain, diğer internet sistemlerinin tüm datalarını bir merkezde toplanması yerine birden fazla cihaz veya bilgisayara dağıtmaktadır. Böylece bu verilere dışarıdan yapılabilecek tüm müdahaleleri engellemektedir.


Blockchain veri tabanı, yalnızca kullanıcılarına değil herkese açıktır. Böylece kontrolünün yapılması şeffaftır. Bir blok içinde kayıtlı olan işlemleri, cüzdan adreslerini, Transaction ID (gönderim kodu) ve miktarlar herkes tarafından kontrol edilebilmektedir.


Blockchain sistemi tüm kullanıcıların cüzdan adresleri, işlem yapıldıkça blockchain tarafından kaydedilir ve tekrarlayan işlemlerin önüne geçilmiştir.



Blockchain Nasıl Çalışır?


Blockchain Türkçeye “Blok Zincir” olarak geçmiÅŸtir. GerçekleÅŸtirilen her iÅŸlemin blockchain ağında kriptografik bir karşılığı vardır ve yapılan iÅŸlemler blokları doldurduÄŸunda yeni bir blok oluÅŸturur bu blokların birbirine baÄŸlı olduÄŸu ve her yeni bloÄŸun kendisinden önceki blokların kodlarını bünyesinde barındırmaktadır.


Bu iÅŸlem tekrarlandıkça bloklar arası bir zincir oluÅŸmaktadır. Bloklardan biri tamamlandığında bir “Hash” kodu oluÅŸturur ve bir sonraki blok bu “Hash” kodunu baz alarak yeni bir blok oluÅŸturmaya baÅŸlar. Bu “Hash” kodu sayesinde kopya bir blok oluÅŸturmanın önüne geçilmiÅŸtir.


Blockchain üzerinden yapılan varlık gönderme işlemleri, bankalar ile yapılan işlemlere göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olmaktadır. Cüzdanınızdan başlattığınız gönderim blockchain ağına işlenir. Cüzdan adresiniz, alıcı cüzdan adresi ve miktar detaylarını barındıran ve gönderiminize ait bir Transaction ID kodu oluşturulur.


Bu kod sayesinde gönderiminizi takip edebilirsiniz. Transaction ID kodu ile gönderiminize ait tüm detayları blockchain ağında bulabilirsiniz. Alıcı cüzdan, gönderici cüzdan, miktar, kaç onay aldığı, kaçıncı blokta olduğu ve ödeyeceğiniz fee ücreti gibi detayları bulabilirsiniz.


Blockchain Sisteminin Avantajları Nelerdir?


Blockchain sisteminin avantajları genel olarak beş ana başlıkta toplanmaktadır:


  • Herhangi bir merkeze veya kiÅŸiye baÄŸlı olmaması iÅŸlemlerin güvenli, ucuz ve hızlı yapılabilmesine olanak saÄŸlamaktadır.

  • Blockchain üzerinde yapılan tüm iÅŸlemlerin kontrol edilebilmesi sistem üzerinde yapılabilecek müdahale ve sahtekarlıkların önüne geçmektedir.

  • Blockchain ağı ile ilgili tüm verilerin dağınık olarak bir çok cihazda tutulması dışarıdan gelebilecek tüm saldırıları engellemekte ve güvenli bir sistem sunmaktadır.

  • Temelinde bir matematik formülüne baÄŸlı olması ve otomatik olarak çalışmasından dolayı hata ihtimali bulunmamaktadır.

  • Blockchain sistemine dahil olan cihazların dağınık olması sisteme herhangi bir müdahaleyi engellemekte ve ÅŸeffaflık sunmaktadır.

0/Post a Comment/Comments

Daha yeni Daha eski